Zatáhni
Léto na grilu

Svět grilování

Historie grilování

Historie grilování

Kdy a kde grilování vzniklo, jaké má tradice a jak je to s grilováním v Česku?

 Kdy a kde grilování vzniklo, jaké má tradice a jak je to s grilováním v Česku? Říci přesně, od kdy datovat grilování jako takové nelze a velmi snadno bychom jej mohli přiřadit k období, kdy člověk začal ovládat oheň. Grilování jak jej známe dnes je totiž především koníčkem, pro mnohé se však stalo přímo životním stylem. Teorie o původu těchto gastro radovánek se liší, nárokují si je jak Francouzi se svým barbe a quene, což v překladu znamená pečení od fousů až po ocas, avšak je přisuzováno také americkým osadníkům indiánského původu, kteří maso připravovali na roštu zvaném barbacoa. Ať už tak nebo onak, grilování nebo chcete-li barbeque tak, jak jej známe dnes, nelze odepřít našim zámořským sousedům. V České Republice jej známe hned v několika podobách, kdy nelze opomenout ani naši národní tradici opékání mastných špekáčků. I když sehnat dnes kvalitní, mastný špekáček, je jako sehnat před revolucí kroužky na záclony. S rozvíjející gastronomií v Čechách se rozvíjí také grilování a nároky nás všech. Jsme národem učenlivým a proto se postupně z našich grilů vytrácí připravené maso „na gril“ z obchodních řetězců o tlouště kartonu z krabice od bot a komerčně vyráběné marinády a koření. 

Věříme, že vám naše stránky pomohou najít cestu a ukáží vám, jak jednoduchá a snadná může být příprava nejen vašeho masa.  

 

Co říká odborná literatura o grilování:

Grilování je tepelná úprava pokrmu, při které na pokrm dopadá tepelné záření. Tepelné záření bývá vyvolané elektrickou topnou spirálou (v troubě, v mikrovlnné troubě kombinované s grilem), plynovým  hořákem nebo žhnoucími kusy paliva (otevřená ohniště). Teplota okolního vzduchu při grilování by neměla být příliš velká, aby nedocházelo ve větším měřítku k jinému způsobu předávání tepla. 

•Přímá metoda grilování spočívá v přímém působení žáru na pokrm. Tato metoda je vhodná hlavně pro jídla, která grilujeme méně než 30 minut. Jedná se především o steaky, hamburgery nebo kotlety.

 

•Nepřímá metoda grilování spočívá v umístění zapékací misky mezi dva zdroje tepla. Poklice grilu nám umožňuje rovnoměrné proudění teplého vzduchu, stejně jako je tomu v horkovzdušné troubě. Pro tuto metodu jsou vhodné pokrmy, které vyžadují dlouhodobější tepelnou úpravu (velké kusy masa).