Zatáhni
Léto na grilu

Rady a tipy

10 rad jak si správně vybrat maso

10 rad jak si správně vybrat maso

Jednoduché rady, které maso se hodí a jak ho na gril připravit...

  1. Z vepřového masa se nejlépe hodí krkovička, kotleta, panenka a mleté maso. Z drůbežího masa volte křidýlka, prsíčka s kůží i bez a stehýnka. Z hovězího se zaměřte na svíčkovou a nízký roštěnec.
  2. Maso na gril nikdy nenaklepávejte! Než začnete grilovat, vyndejte ho z lednice včas, aby dostalo venkovní teplotu.
  3. Jak zjistíte, že je maso hotové? Pořiďte si pomocníka profesionálních kuchařů – teploměr s bodcem. S ním lehce zjistíte teplotu uvnitř grilovaného masa. Teplota kolem 55° C znamená krvavý steak, při 65° je maso narůžovělé a od 70° je dokonale propečené.
  4. Maso solte vždy těsně před přípravou. Necháte-li ho osolené odležet, sůl vytáhne z masa šťávu a nebude již tak šťavnaté.
  5. Při grilování je důležitá tloušťka masa. U vepřových steaků by měl mít plátek minimálně 2 cm u hovězích 3 cm.
  6. Chcete-li grilovat ryby, kupte si je čerstvé! U mražených ryb popraská svalovina a při grilování se budou rozpadat. Pro malé děti je výbornou volbou halibut jen jemně okořenění provensálským kořením.
  7. Jste-li začátečníci pak si raději netroufejte na grilování hovězího. Zaprvé musíte vybrat opravdu dobré maso u dobrého řezníka, za druhé ho musíte dělat přesně na minutu jinak bude steak buď moc krvavý nebo moc tuhý.
  8. Aby se kotlety, řízky či slanina při grilování nekroutily, nařízněte okraje plátků.
  9. Chuť grilovaných klobás vylepšíte, když je na hodinu naložíte do pivního láku s cibulí a feferonkami. Na jehle je můžete opékat samotné nebo prokládat paprikou, cibulí, plátky brambor
  10. Chcete-li získat uzenou chuť masa, přidejte do marinády trochu sójové omáčky nebo červené kari.