Zatáhni
Léto na grilu

Rady a tipy

Údržba a čištění vašeho grilu

Údržba a čištění vašeho grilu

Věci, které by jste neměli podceňovat. Největší nečistoty na všech typech grilů je nejlepší odstranit pomocí kartáče. Většinou můžete použít klasický drátěný kartáč, který je také nejúčinnější. Pokud ale chcete využít profesionálního nářadí, tak zvolte nějaký speciální. Stojí více peněz, ale jsou speciálně konstruovány na daný typ grilu.

Profesionální nářadí vyjde klidně i na tisíc korun, ale jestliže koupíte klasickou štětku za sto korun, pravděpodobně toho moc nevydrží, a když ji budete kupovat po desáté, dojde vám, že je to ve výsledku dražší.

Čištění plynových grilů je ideální začít ihned, tzn. po skončení grilování. Většina lidí si nechává tuto práci na druhý den, nebo tak činí až před grilováním dalším, tak či onak se dá toto nazvat chybou, protože mastnota a špína je již zavadlá a jejich odstranění vyžaduje mnohem větší intenzitu. Postup pro čištění grilu ihned pro grilování je přitom naprosto jednoduchý. Pokud necháte víko grilu přiklopené, tak se stále v jeho varné části drží určitá teplota a hned jak si vychutnáte vámi vytvořené speciality, stačí se na 5 minut vrátit ke grilu a ušetřit tak hodinu z dalšího dne!

Zažehněte všechny hořáky na maximum a přiklopte víko. Teplotu nechte přesáhnou hranici 300°C, víko odklopte a drátěným kartáčem očistěte všechny grilovací desky a mříže. Ocelovou stěrkou na sklokeramickou desku seškrábněte případné nečistoty z plechových částí a nechte gril vychladnout. Vše opakujte ještě jednou za studena a pak už je vyjměte spodní sběrací plech, vysypte napadané nečistoty a váš gril je opět připraven k další akci. 

Celý proces lze zdokonalit chemickými odmašťovacími a leštícími prostředky, které se nanáší pomocí rozprašovače a které je ideální setří pomocí papírových utěrek.

 

U grilů na dřevo či uhelné brikety je dobré nechat rošty také „vypálit“ a očistit kartáčem stejným způsobem ihned po skončení grilování. To ale vyžaduje více práce, než-li otočení knoflíkem a je tak s tím počítat a nechat si na závěr nějaké to dříví připravené.