Zatáhni
Léto na grilu

Recepty

c3e02e91d9afcc36cc5bd527a78af6bb.jpg

Jemné máslové hamburgery

Ingredience
1400g mletého hovězího masa
450g mletého vepřového masa
4 lžíce změklého másla
40ml Jacka Danielse
1 nadrobno nakrájenou cibuli
3 stroužky prolisovaného česneku
1 lžíci omáčky Worcester
1 lžíci dijonské hořčice
Špetku soli, pepře a pálivé papriky
1 lžíci nasekané čerstvé petržele
6-12 housek na hamburgery
½ šálku rozpuštěného másla na potření housek

Dřív se hamburgery smažily na máslu a máslem byly také potřeny hamburgerové housky. Bylo toto spojení osudové? Ano, je, zkuste tyto hamburgery a uvidíte sami.
26. března jsem se zúčastnil show Venkovský život a měl jsem možnost pozorovat video Teda Readera, kde vyprávěl o tomto nejlepším máslovém hamburgeru! Bylo to skvělé koukání a na konci se všem jen sbíhaly sliny.

Zobrazit detail
ae9b9eb09de2cb300cc635f8730f1589.jpg

Siven severní pečený na skořicovém roštu

4 porce
Doba marinády: 60 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Ingredience
24 skořicových tyčinek
2 šálky Chardonnay
1 celý očistěný siven s hlavou, měl by vážit asi 1400g až 1800g
2 oloupané a nakrájené šalotky
2 snítky rozmarýnu
Mořskou sůl a čerstvě nahrubo namletý černý pepř
Měsíčky z citronu
Ochucený rum

Kdy jsem znovu potápěl v hlubokém modrém moři, napadlo mě zkusit ugrilovat celého sivena na roštu ze skořicových tyčinek. Vždycky jsem si myslel, že skořice je na pečení a nikdy jsem to nezkusil použít na slaná jídla. Toto by mělo být velmi zajímavé.

Zobrazit detail
0dc9e8fcca86f3682b85347a4b8082dc.jpg

Telecí svíčková s restovaných česnekem, gorgonzolou a houbami

4 porce
Doba marinování: 30 minut
Doba přípravy: 1 hodina
Doba vaření: 10 minut
Ingredience
2 hlavičky česneku
2 lžíce olivového oleje
Sůl a čerstvě namletý černý pepř nahrubo
4 filety z telecí svíčkové (každý filet by měl vážit asi 170g a měl by být silný asi 3 cm)
¼ šálku česnekové pasty na gril
2 lžíce másla
4 nakrájené šalotky
1 šálek nakrájených hřibů
1 šálek nakrájených hub shiitake
1 šálek na čtvrtiny nakrájených lišek
2 lžíce balzamikového octa
1 lžíci nasekaného tymiánu
¼ šálku telecího vývaru
1 šálek rozdrobené gorgonzoly

Telecí maso je velmi chutná a křehká forma proteinů. Pokud si k tomuto jídlu chcete dát víno, skvěle se hodí Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Česnek nebo sýr se skvěle chuťově doplňují s chutí telecí svíčkové.

Zobrazit detail
9ad27de8a741bdeea2e822f2df964538.jpg

Nadvakrát pečené brambory

4 až 6 porcí
Doba přípravy: 30 minut
Doba předvaření: 1 hodina
Doba konečného vaření: 10 až 30 minut
Ingredience
4 velké brambory na pečení
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžíci soli
1 lžíci Creolského Cajunského koření (skládá se ze soli, papriky, škrobu, černého pepře, cibule, bazalky, česneku, fenyklu a tymiánu)
¼ šálku změklého másla
¼ šálku zakysané smetany
¼ šálku smetany ke šlehání (35%)
¼ šálku natrhaných kousků čedaru
2 šálky natrhaného švýcarského sýru
Sůl a čerstvě namletý černý pepř nahrubo dle chuti
8 plátků uzené slaniny opečené dokřupava
1 šálek uzeného kuřete nakrájeného na kostičky
2 nadrobno nakrájené jarní cibulky

Byl to skvělý víkend. V Americe ještě dnes všichni slaví Den nezávislosti. Neznám lepší způsob, jak zakončit skvělý prodloužený víkend, než perfektně připraveným šťavnatým steakem s pečenými bramborami.

Zobrazit detail
599ba5e58a02015a39f4c92b8bfbbb16.jpg

Steaky z žeber marinované v červeném víně

6 porcí
Ingredience
Perforovaný plech na gril
1 malý pytel dřevěného uhlí (asi 1 kg)
4 steaky z žeber (jeden steak by měl vážit asi 340g a měl by být vysoký asi 3cm)
½ šálku (125ml) vína Cabernet Sauvignon
½ šálku (125ml) balzamikového octa
¼ šálku (60ml) olivového oleje
¼ šálku + 1 lžíci (60ml + 15ml) bílých a černých sezamových semínek
¼ šálku + 1 lžíci (60ml + 15ml) steakového koření
2 lžíce (30ml) hnědého cukru
2 lžíce (30ml) nasekané čerstvé petržele s plochými listy
Steakovou omáčku na dochucení

Tento recept je jako dělaný na speciální perforovaný tác na gril. Je to skvělý a jednoduchý způsob, jak získat tu výbornou chuť grilu na dřevěné uhlí bez toho, abyste museli nějaký vlastnit. Tyto steaky se skvěle hodí k čerstvému salátu nebo ke grilované zelenině s balzamikovým octem.

Zobrazit detail
4802b929c3d4b0eeb9bf8729a6f00297.jpg

Grilované steaky z hovězí svíčkové s karamelizovanou cibulí a houbami

4 až 6 porcí
Doba přípravy: 30 minut
Doba marinování: 30 až 45 minut
Doba vaření: 45 minut
Ingredience
Čtvercová nebo kruhová wok pánev na gril
6 jemně prolisovaných stroužků česneku
1 lžíci dijonské hořčice
1500g hovězí svíčkové
3 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
2 velké oloupané očištěné sladké cibule nakrájené nadrobno
500g velkých žampionů nakrájených na čtvrtiny
4 nahrubo prolisované stroužky česneku
¼ šálku octa z červeného vína
1 lžíci cukru krystal
Sůl a čerstvě nahrubo namletý černý pepř

Zobrazit detail
53b3e5ce9e6c7f6ba880d1e12dcc7925.jpg

Grilované houby s opečeným česnekem a kozím sýrem

4 až 6 porcí
Doba přípravy: 20 minut
Doba marinování: minimálně 15 minut, maximálně přes noc
Doba vaření 25 minut
Ingredience
2 velké portobello houby
8 velkých žampionů
5 velkých kusů hlívy ústřičné
4 velké houby shiitake
3 šálky velmi horké vody
½ šálku balzamikového octa
½ šálku extra panenského olivového oleje
1 lžíci Crelského Cajunského koření (skládá se ze soli, papriky, škrobu, černého pepře, cibule, bazalky, česneku, fenyklu a tymiánu)
1 velkou sladkou cibuli nakrájenou na 3 centimetrové kousky
1 šálek rozdrobeného kozího sýru
1,5 lžíce česnekového koření na gril
1 lžíci nakrájených listů čerstvé bazalky
Sůl a nahrubo čerstvě namletý černý pepř podle chuti
Balzamikový ocet a olivový olej navíc nakonec

Zobrazit detail
f6ee80c2cfb749febb9cabf5661b016c.jpg

Losos s hřebenatkami na cedrovém prkénku

Ingredience
4 vykostěné filety z lososa obecného bez kůže (každý filet by měl vážit asi 200g)
¼ šálku (60ml) bylinkového koření
1 velkou červenou nakrájenou cibuli
½ sálku (125ml) nadrobno nakrájené jarní cibulky
¼ šálku (60ml) nasekaného čerstvého kopru
3 prolisované stroužky česneku
¼ šálku (60ml) česnekové omáčky na gril
8-10 čerstvých hřebenatek
Namletý čerstvý pepř dle chuti
1 citron nakrájený na měsíčky
30 centimetrové prkénko z cedru namočené ve vodě nejméně jednu hodinu

Zobrazit detail
787e01686d051a63fe4f036f3d3eb2cc.jpg

Žebírka vařená v ananasové šťávě se sladkokyselou švestkovou omáčkou

4 porce
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 145 minut
Ingredience
2 řady vepřových žebírek (každá řada by měla vážit cca 1 kg)
8 šálků ananasového džusu
6 stroužků česneku
2 lžičky mletého kmínu
2 lžičky černého pepře
1 lžičku skořice

Sladkokyselá švestková omáčka
½ šálku kukuřičného sirupu
½ šálku švestkové šťávy
½ šálku rýžového octa
2 lžíce kečupu
1 lžíci mletého čerstvého zázvoru
1 lžíci sójové omáčky
Sůl a pepř

Zobrazit detail
6d841d5315336aedaf38c057d1a8476b.jpg

Plněné sladké cibule na prkénku

6 porcí plněné cibule
Doba přípravy: 2 hodiny
Doba vaření: 40 minut
Ingredience
2 tenká prkénka z javoru namočená ve vodě
6 velkých neoloupaných cibulí
3 šálky speciálního polotmavého piva anglického typu Ale
1 lžíci koření na mořské plody
½ šálku mozzarelly nakrájené na kostičky
¼ šálku nastrouhaného parmazánu
½ šálku strouhanky
4 plátky nadvakrát uzené slaniny, opražené dokřupava, následně nakrájené
2 lžíce nasekané čerstvé petržele
1 lžičku koření na gril
6 čerstvých mozzarellových bochánků
Sůl a pepř podle chuti

Zobrazit detail
1 2 »