Zatáhni
Léto na grilu

Recepty

Grilované steaky z hovězí svíčkové s karamelizovanou cibulí a houbami

Grilované steaky z hovězí svíčkové s karamelizovanou cibulí a houbami

4 až 6 porcí
Doba přípravy: 30 minut
Doba marinování: 30 až 45 minut
Doba vaření: 45 minut
Ingredience
Čtvercová nebo kruhová wok pánev na gril
6 jemně prolisovaných stroužků česneku
1 lžíci dijonské hořčice
1500g hovězí svíčkové
3 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
2 velké oloupané očištěné sladké cibule nakrájené nadrobno
500g velkých žampionů nakrájených na čtvrtiny
4 nahrubo prolisované stroužky česneku
¼ šálku octa z červeného vína
1 lžíci cukru krystal
Sůl a čerstvě nahrubo namletý černý pepř

Bylo to fantastický dlouhý víkend. Venkov, návštěva a jídlo. Měli jsme tyto steaky s karamelizovanými cibulemi a houbami s mými nadvakrát pečenými bramborami a bylo to skvělé! Přejedli jsme se, ale ne natolik, abychom si při sledování ohňostrojů nemohli dát později ještě trochu.

 

Postup

1.Smíchejte jemně prolisovaný česnek a hořčici. Položte steak na rovný povrch a osušte papírovými utěrkami, poté vmasírujte česnekovou směs do masa. Ochuťte solí a pepřem. Zakryjte a dejte stranou na místo, kde je pokojová teplota, na 30 až 45 minut.

2.Předehřejte gril na středně vysokou až vysokou teplotu (230°C)

3.Položte pánev wok nebo těžkou hlubší pánev na tu stranu grilu, kde je hořák a nechte pánev rozehřát. Nechte v ní rozpustit máslo a olivový olej a přidejte nakrájené cibule. Během 3 až 4 minut zlehka osmahněte. Přidejte houby a pokračujte v restování, dokud nezměknou a všechna pára se přestane vypařovat. Promíchejte s nahrubo prolisovaným česnekem a restujte další 3 minuty a poté přesuňte pánev na rošt předehřátého grilu. Nechte směs asi 15 minut pomalu restovat, občas zamíchejte, dokud cibule nezezlátne. Hlídejte, aby cibule nezhnědla příliš rychle, pak by se spálila místo toho, aby zkaramelizovala.

4.Přidejte ocet a míchejte, dokud se nevstřebá. Vmíchejte cukr a dochuťte solí a pepřem. Cibulovou směs dejte stranou a nenechte vychladnout.

5.Dejte steak na gril. Aby byl dobře propečený, grilujte 5 až 6 minut každou stranu. Poté sundejte maso z grilu a nechte odpočinout 3 až 4 minuty.

6.Z masa krájejte úzké plátky, které poté naservírujte na podnos nebo na jednotlivé talíře. Na maso přidejte asi lžíci cibulové směsi. Ihned podávejte.

Jediná slova, která bych chtěl říct, budou řečena vámi a lidmi, kteří s vámi budou sdílet tento recept. Doopravdy, lepší jsou zvuky beze smyslu vyjadřující štěstí než slova. Zkuste tento recept a uvidíte sami.