Zatáhni
Léto na grilu

Recepty

Jehněčí kotlety s kořením Tandoori s Raita Dunk

Jehněčí kotlety s kořením Tandoori  s Raita Dunk

2 porce jako hlavní chod, 4 až 6 porcí jako předkrm
Ingredience
2 řady jehněčích žebírek (každá řada by měla mít 5 až 7 žebírek)
Marináda
1 sklenice (300ml) Tandoori omáčkové koření
1/2 šálku (125ml) nakrájené čerstvé máty
1/4 šálku (60ml) olivového oleje
2 lžíce (30ml) šťávy z limetky
Raita Dunk
1 malou červenou cibuli nakrájenou na kostičky
půlku oškrábané nakrájené okurky bez pecek
1 stroužek čerstvého prolisovaného česneku
1 šálek (250ml) bílého jogurtu
2 lžíce (30ml) šťávy z limetky
1 lžíci (15ml) nasekané čerstvé máty
Sůl a nahrubo namletý černý pepř

Tandoori je jedno z nejznámějších koření pocházející ze severní Indie. Je to lahůdka pražená nebo grilovaná ve válcové jílové peci, které se říká tandoor. Jogurtovou marinádou okořeněnou tradičními indickými kořeními, např. garam masala, česnekem nebo zázvorem, pikantními druhy obsahující pálivou papriku nebo chilli papriku, se z tohoto fantastického jídla stane lahůdka a překvapení i pro ty nejzdráhavější strávníky.


Postup


Ostrým a těžkým nožem řízněte do každé mezery mezi kostmi, abyste vytvořili řezy široké dva centimetry.

Vložte Tandoori omáčkové koření, nakrájenou čerstvou mátu, olivový olej a šťávu z limetky do středně velké misky a promícháme. Vložte žebírka do těsnícího igelitového sáčku, vlijte tam i marinádu, utěsněte sáček a vložte do lednice na 2 až 3 hodiny, aby se maso marinovalo. Občas sáček otočte, aby se marináda dostala všude.

Ve středně velké míse smíchejte červenou cibuli, na kostičky nakrájenou okurku, prolisovaný česnek, jogurt, šťávu z limetky a mátu. Ochuťte solí a nahrubo namletým černým pepřem. Zakryje a vložte do lednice.

Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.

Vyjměte žebírka z marinády a opatrně z nich nechte okapat přebytečnou marinádu. Umístěte žebírka na gril. Aby bylo maso mírně propečené, grilujte jehněčí 2 až 3 minuty z každé strany a stále polévejte další marinádou.

Sundejte maso z grilu a nechte jednu minutu vychladnout. Podávejte ihned s Raita Dunk.