Zatáhni
Léto na grilu

Recepty

Losos s hřebenatkami na cedrovém prkénku

Losos s hřebenatkami na cedrovém prkénku

Ingredience
4 vykostěné filety z lososa obecného bez kůže (každý filet by měl vážit asi 200g)
¼ šálku (60ml) bylinkového koření
1 velkou červenou nakrájenou cibuli
½ sálku (125ml) nadrobno nakrájené jarní cibulky
¼ šálku (60ml) nasekaného čerstvého kopru
3 prolisované stroužky česneku
¼ šálku (60ml) česnekové omáčky na gril
8-10 čerstvých hřebenatek
Namletý čerstvý pepř dle chuti
1 citron nakrájený na měsíčky
30 centimetrové prkénko z cedru namočené ve vodě nejméně jednu hodinu

Losos je obecný název pro několik druhů a poddruhů ryb zahrnující i pstruha. Losos nechutná „rybově“ jako některé ryby a když je dobře připraven, může být velmi vydatný a masitý. Je znám jako „mořské kuře“ díky jeho „nerybové“ chuti.

Postup

1.Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.

2.Jemným tlakem promasírujte lososa bylinkovým kořením tak, aby se koření dostalo do masa. Rozložte rovnoměrně filety na cedrové prkénko.

3.Ve velké míse smíchejte červenou cibuli, jarní cibulku, kopr, česnek, česnekovou omáčku na gril a bylinkové koření. Dobře promíchejte a filety touto směsí rovnoměrně potřete.

4.Ostrým nožem rozkrojte hřebenatky na čtyři plátky. Ochuťte je čerstvě namletým pepřem. Na kůrku z červené cibule každého filetu pokládejte hřebenatky tak, aby jich bylo na každém filetu stejně. 

5.Opatrně vložte prkénko na gril a zavřete víko.

6.Grilujte 12 až 15 minut do doby, kdy budou hřebenatky dozlatova a kdy bude losos uvařený i zevnitř.

7.Vyndejte prkénko s lososem z grilu a ihned podávejte s měsíčky citronu a česnekovou omáčkou na gril navíc.