Zatáhni
Léto na grilu

Recepty

Nadvakrát pečené brambory

Nadvakrát pečené brambory

4 až 6 porcí
Doba přípravy: 30 minut
Doba předvaření: 1 hodina
Doba konečného vaření: 10 až 30 minut
Ingredience
4 velké brambory na pečení
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžíci soli
1 lžíci Creolského Cajunského koření (skládá se ze soli, papriky, škrobu, černého pepře, cibule, bazalky, česneku, fenyklu a tymiánu)
¼ šálku změklého másla
¼ šálku zakysané smetany
¼ šálku smetany ke šlehání (35%)
¼ šálku natrhaných kousků čedaru
2 šálky natrhaného švýcarského sýru
Sůl a čerstvě namletý černý pepř nahrubo dle chuti
8 plátků uzené slaniny opečené dokřupava
1 šálek uzeného kuřete nakrájeného na kostičky
2 nadrobno nakrájené jarní cibulky

Byl to skvělý víkend. V Americe ještě dnes všichni slaví Den nezávislosti. Neznám lepší způsob, jak zakončit skvělý prodloužený víkend, než perfektně připraveným šťavnatým steakem s pečenými bramborami.

Postup

1.Předehřejte gril na 230°C

2.Omyjte brambory a osušte. Do misky nalijte olivový olej, sůl a koření. Vložte do marinády brambory a nechte je v marinádě obalit.

3.Položte brambory přímo na rošt předehřátého grilu a pečte 45 až 75 minut, záleží na velikosti brambor, dokud nezměknou. Poznáte to tak, že slupka po jemném dotyku na povrchu lehce popraská. 

4.Brambory překrojte napůl podélně. Lžící opatrně vyjměte prostředek brambor tak, abyste nechali asi 1,5cm široký okraj. Položte bramborové mističky na pečící papír. Jemně zatlačte na brambory, aby se malinko spodní strana zploštila a brambory se nekývaly. 

5.Ve velké misce rozmačkejte zbytky brambor, které jste vyjmuli z prostředků brambor. Přidejte máslo, zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, čedar, 1 šálek švýcarského sýru a sůl a pepř podle chuti. Míchejte směs, dokud nebude hladká a nadýchaná. Poté přidejte slaninu, kuře a jarní cibulky.

6.Vrchovatě naplňte bramborové mističky bramborovou směsí. Posypte zbývajícím švýcarským sýrem a Creolským Cajunským kořením. V tuto chvíli se mohou brambory zakrýt a nechat chladit v ledničce dalších 24 hodin.

7.Předehřejte gril na středně vysokou teplotu (230°C) a pečte brambory na horním roštu předehřátého grilu nebo v troubě, dokud brambory lehce nezhnědnou.

8.Pokapejte vaší oblíbenou steakovou omáčkou a ihned podávejte. 

Když tu bylo na návštěvě pár mých známých, udělal jsem tyto brambory. Steak se zeleným salátem a těmito bramborami? Neznám nic lepšího! Čím plníte brambory vy?