Zatáhni
Léto na grilu

Recepty

Siven severní pečený na skořicovém roštu

Siven severní pečený na skořicovém roštu

4 porce
Doba marinády: 60 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Ingredience
24 skořicových tyčinek
2 šálky Chardonnay
1 celý očistěný siven s hlavou, měl by vážit asi 1400g až 1800g
2 oloupané a nakrájené šalotky
2 snítky rozmarýnu
Mořskou sůl a čerstvě nahrubo namletý černý pepř
Měsíčky z citronu
Ochucený rum

Kdy jsem znovu potápěl v hlubokém modrém moři, napadlo mě zkusit ugrilovat celého sivena na roštu ze skořicových tyčinek. Vždycky jsem si myslel, že skořice je na pečení a nikdy jsem to nezkusil použít na slaná jídla. Toto by mělo být velmi zajímavé.

Postup

1.Opláchněte sivena zvenku i zevnitř studenou vodou. Usušte papírovými utěrkami, vložte rybu do velké nádoby a zalijte vínem. Zakryjte a dejte na 60 minut chladit. V jiné nádobě ponořte skořicové tyčinky do vína, dokud je nebudete znovu potřebovat.

2.Předehřejte gril na střední teplotu. Vyndejte rybu z ledničky, vyjměte z vinné lázně. Do dutiny sivena vložte skořicovou tyčinku, poté navrch přidejte nakrájenou šalotku, citronové měsíčky, snítku rozmarýnu a dejte stranou.

3..Rozložte vínem nasáklé tyčinky skořice na gril ve formě roštu. Pro lepší pozdější manipulaci s rybou můžete použít děrovaný plech na pizzu nebo tác na gril. Na skořicové tyčinky položte zbývající citron a snítku rozmarýnu. Položte plněného sivena na skořicovou podestýlku. Dochuťte solí a pepřem.

4.Zavřete víko od grilu a pečte asi 30 minut, během kterých rybu jednou otočíte. Občas zkontrolujte, zda skořicové tyčinky nehoří. Ryba je většinou hotová, když je na dotyk pevná a když se maso u páteře rozpadne na plátky, zkusíte-li do něj jemně píchnout.

5.Sundejte rybu z grilu a rychle naservírujte na podnos. Odstraňte skořicovou tyčinku z vnitřku ryby. Pokapejte upečenou rybu citronovou šťávou a ochuceným rumem podle chuti. Podávejte ihned s vychlazeným Chardonnay.

Jak dopadl váš siven? Dejte mi vědět!

redakce@letonagrilu.cz