Zatáhni
Léto na grilu

Recepty

Telecí svíčková s restovaných česnekem, gorgonzolou a houbami

Telecí svíčková s restovaných česnekem, gorgonzolou a houbami

4 porce
Doba marinování: 30 minut
Doba přípravy: 1 hodina
Doba vaření: 10 minut
Ingredience
2 hlavičky česneku
2 lžíce olivového oleje
Sůl a čerstvě namletý černý pepř nahrubo
4 filety z telecí svíčkové (každý filet by měl vážit asi 170g a měl by být silný asi 3 cm)
¼ šálku česnekové pasty na gril
2 lžíce másla
4 nakrájené šalotky
1 šálek nakrájených hřibů
1 šálek nakrájených hub shiitake
1 šálek na čtvrtiny nakrájených lišek
2 lžíce balzamikového octa
1 lžíci nasekaného tymiánu
¼ šálku telecího vývaru
1 šálek rozdrobené gorgonzoly

Telecí maso je velmi chutná a křehká forma proteinů. Pokud si k tomuto jídlu chcete dát víno, skvěle se hodí Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Česnek nebo sýr se skvěle chuťově doplňují s chutí telecí svíčkové.

Postup

1.Předehřejte troubu na 165°C.

2.Oloupejte česnek a rozkrojte ho na třetiny. Pokapejte ho olivovým olejem a okořeňte solí a pepřem. Zabalte do folie. Pečte 45 až 60 minut, dokud nezměkne a nezezlátne. Rozbalte balení a nechte česnek trochu vychladnout. 

V malé misce rozmačkejte pečený česnek a dejte stranou. 

3.Jemným tlakem mezitím potřete filety česnekovou pastou. Zakryté nechte v ledničce marinovat 30 minut.

4.Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.

5.V pánvi nechte rozpustit máslo. Nechte asi 2 minuty restovat šalotky, dokud nezměknou a nezesklovatí. Přidejte všechny houby, průběžně míchejte a restujte dalších 8 až 10 minut, dokud nezměknou. Přimíchejte ocet, tymián a pečený česnek. Nakonec přidejte telecí vývar, přiveďte k varu a nechte asi polovinu tekutiny vypařit. Ochuťte solí a pepřem a sundejte z ohně. Dejte stranou a nenechávejte příliš vychladnout.

6.Pro středně propečené maso grilujte telecí 3 až 4 minuty z každé strany. 

7.Na talíř dejte houbovou směs, posypte gorgonzolou a podávejte s telecím steakem.

Když mi na návštěvu přijede další pár nebo tchýně, vždy velmi rád uvařím toto jídlo. Je to skvělý konverzační začátek... nebo konec – to záleží na tom, jak moc ostatním chutná. Jakým jídlem ohromujete vy?