Rady a tipy
10 rad jak si správně vybrat maso

Jednoduché rady, které maso se hodí a jak ho na gril připravit...
- Z vepřového masa se nejlépe hodí krkovička, kotleta, panenka a mleté maso. Z drůbežího masa volte křidýlka, prsíčka s kůží i bez a stehýnka. Z hovězího se zaměřte na svíčkovou a nízký roštěnec.
- Maso na gril nikdy nenaklepávejte! Než začnete grilovat, vyndejte ho z lednice včas, aby dostalo venkovní teplotu.
- Jak zjistíte, že je maso hotové? Pořiďte si pomocníka profesionálních kuchařů – teploměr s bodcem. S ním lehce zjistíte teplotu uvnitř grilovaného masa. Teplota kolem 55° C znamená krvavý steak, při 65° je maso narůžovělé a od 70° je dokonale propečené.
- Maso solte vždy těsně před přípravou. Necháte-li ho osolené odležet, sůl vytáhne z masa šťávu a nebude již tak šťavnaté.
- Při grilování je důležitá tloušťka masa. U vepřových steaků by měl mít plátek minimálně 2 cm u hovězích 3 cm.
- Chcete-li grilovat ryby, kupte si je čerstvé! U mražených ryb popraská svalovina a při grilování se budou rozpadat. Pro malé děti je výbornou volbou halibut jen jemně okořenění provensálským kořením.
- Jste-li začátečníci pak si raději netroufejte na grilování hovězího. Zaprvé musíte vybrat opravdu dobré maso u dobrého řezníka, za druhé ho musíte dělat přesně na minutu jinak bude steak buď moc krvavý nebo moc tuhý.
- Aby se kotlety, řízky či slanina při grilování nekroutily, nařízněte okraje plátků.
- Chuť grilovaných klobás vylepšíte, když je na hodinu naložíte do pivního láku s cibulí a feferonkami. Na jehle je můžete opékat samotné nebo prokládat paprikou, cibulí, plátky brambor
- Chcete-li získat uzenou chuť masa, přidejte do marinády trochu sójové omáčky nebo červené kari.