Zatáhni
Léto na grilu

Recepty

Grilované steaky z halibuta s hřebenatkami a bylinkovým máslem

Grilované steaky z halibuta s hřebenatkami a bylinkovým máslem

6 porcí
doba přípravy: 45 minut
doba vaření. 15 minut
Ingredience
(Tác na grill)
3 polévkové lžíce olivového oleje
3 polévkové lžíce česnkového koření na gril
mořskou sůl
3 filety z halibuta (každý steak by měl vážit asi 340g a měl by být silný asi 3cm)
2 polévkové lžíce másla
2 kávové lžičky nastrouhané kůry z jedné limetky
1/4 šálku čerstvě vymačkané šťávy z jedné limetky
1 polévkovou lžíci cukru krupice
45 dkg – 65 dkg čerstvých hřebenatek ve vlastní šťávě
1,5 polévkové lžíce čerstvě nasekaného koriandru
1,5 polévkové lžíce čerstvě nasekané bazalky
1,5 polévkové lžíce čerstvě nasekané máty
0,5 šálku másla nakrájeného na kousky
sůl a čerstvě mletý černý pepř
1 (nebo více) limetky nakrájené na čtvrtky

Minulý víkend nebyl příliš úspěšný a tak jsem se rozhodl, že zkusím něco nového – Steaky z halibuta. Ačkoliv je složité a finančně náročné sehnat v Ontariu halibuta, podařilo se mi ho během víkendu sehnat za rozumnou cenu. V přímořských oblastech to ale bude jednodušší.


Postup


Předehřejte gril na střední až vysokou teplotu (asi 230°C)

Smíchejte olej, česnekové koření na gril, mořskou sůl. Položte steaky z halibuta na tác na gril a po obou stranách potřete směsí.

Umístěte tác na gril a zavřete víko. Rybu grilujte po obou stranách 8-10 minut nebo více, záleží na tloušťce steaku. Rybu můžeme považovat za hotovou ve chvíli, kdy po jemném dotyku cítíme, jak se maso lehce rozpadá. Nenechávejte na grilu zbytečně dlouho, aby se ryba nerozvařila.

Rozehřejte velkou pánev na hořáku na grilu. Ve chvíli, kdy otočíte na grilu steak z halibuta, dejte do pánve 2 polévkové lžíce másla. Až se máslo začne rozpouštět, přidejte šťávu z limetky. Přimíchejte kůru z limetky a cukr. Jakmile to začne probublávat, přidejte hřebenatky s vlastní šťávou a nasekané bylinky. V momentě, kdy to znova začne probublávat, nejvíce však za 1 až 2 minuty, sundejte pánev z hořáku a přidávejte máslo nakrájené na kostičky, kousek po kousku. Okořeňte solí a pepřem, vraťte zpět na hořák (ale znovu ho nezapalujte) a sundejte halibuta z grilu.

Halibut, hřebenatky a máslová omáčka by měly být hotovy ve stejnou chvíli. Rozkrojte steaky na půl a každou půlku dejte na jednotlivé předehřáté talíře nebo na podnos. Nandejte hřebenatky a máslovou omáčku na rybí steaky, ozdobte čtvrtkami limetek a ihned podávejte.

Toto je výborná a lehká večeře z dalších ze skvělých ryb, které můžete zkusit v rámci mého objevování mořských ryb a plodů. Také jsem zjistil, že příprava tohoto jídla v prostředí, kde je mi příjemně, jako je můj gril, mi pomáhá s tím, že to je úplně něco jiného než je můj osobní standard. Která jídla jste zkusili poprvé a teď je považujete za sebe – objevující? Máte nějaké tipy a triky na zkoušení nových věcí? Rád od Vás uslyším Vaše příběhy.