Zatáhni
Léto na grilu

Recepty

Grilovaný steak z tuňáka se salátem Niçoise

Grilovaný steak z tuňáka se salátem Niçoise

6 porcí
Doba přípravy: 1 hodina
Doba marinování: 30 minut
Doba vaření: 10 minut
Ingredience
2 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžíce česnekového koření na gril
2 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z jednoho citronu
6 steaků z tuňáka (jeden steak by měl vážit kolem 200g a měl by být silný asi 2,5 cm)
Hrubozrnnou mořskou sůl
5 celých osušených ančoviček nahrubo nakrájených
1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
1 lžíci česnekového koření na gril
1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmazánu
1/4 šálku hrubozrnné Dijonské hořčice
1/2 šálku extra panenského olivového oleje
Hrubozrnnou mořskou sůl a čerstvě namletý pepř
6 zralých (ne přezrálých) rozpůlených rajčat
1/2kg malých nových červených nebo bílých rozpůlených brambor uvařených doměkka
1/4kg zelených fazolí uvařených v páře doměkka
hrst očištěných ředkviček nakrájených na čtvrtiny
1 velkou žlutou paprikou očištěnou od semínek a nakrájenou na dvoucentimetrové kousky
1/2 šálku vypeckovaných zelených oliv
6 vajec uvařených natvrdo nakrájených na čtvrtiny kousek citronu
2 polévkové lžíce nakrájené čerstvé bazalky

Výborná ryba, která se jí jako steak. Kdo by si to pomyslel? Nikdy jsem nebyl velkým fanouškem mořských plodů a ryb, ale jak jsem dospíval, chtěl jsem experimentovat. Vítej, tuňáku! Tento recept obsahuje docela dlouhou přípravu, ale když je vše připraveno, stojí to za to.


Postup


Smíchejte dohromady 2 lžíce oleje, 2 lžíce česnekového koření na gril a 2 lžíce šťávy z citronu. Vložte steak na tác nebo talíř vhodný na gril, kde je možné dát všechny steaky naráz. Nalijte směs koření, oleje a citronové šťávy na steaky a důkladně je promasírujte. Okořeňte mořskou solí a zakryjte. Vložte do ledničky na 30 minut.

Vložte ančovičky, přidejte ¼ šálku citronové šťávy, 1 lžíci česnekového koření na gril, parmazán a hořčici do mixéru a jemně rozmixujte. Zatímco mixujete, přikápněte 1/4 šálku olivového oleje.

Vložte do misky rajčata, brambory, zelené fazole, papriku a olivy. Nalijte na to půlku dresinku a zlehka zamíchejte.

Předehřejte gril na střední až vysokou teplotu (asi 230°C)

Aby byl tuňák středně propečený, grilujte ho po obou stranách asi 3 až 4 minuty. Pokud se maso po lehkém dotyku začne trochu rozpadat, máte jistotu, že je ryba hotová. Maso nepřevařte. To, že se tuňák nesmí převařit, jsem zjistil tou komplikovanější cestou.

Dejte salátovou směs na velký podnos nebo na jednotlivé talíře. Vložte tuňáka na salát a pokapejte dresinkem, který vám zbyl. Ozdobte podnos nebo talíře vajíčkem a měsíčky citronu, posypte bazalkou. Ihned podávejte s čerstvou bagetou na straně.

Toto je skvělé lehké jídlo. Došel jsem k závěru, že příprava za to stojí stejně jako objevení této chuťově znamenité ryby. Která jídla jste objevili, když jste vyrostli?