Zatáhni
Léto na grilu

Recepty

Prkénko plné plněných chilli papriček Jalapeño

Prkénko plné plněných chilli papriček Jalapeño

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Ingredience
1 prkénko na chilli papričky s dírami namočené ve vodě
24 papriček Jalapeño
8 tenkých plátků uzené slaniny pokrájených nadrobno
1 malou červenou cibuli nakrájenou na kostičky
1 šálek smetanového sýru (pomazánkového másla)
šťávu z jedné limetky
1 jarní cibulku nakrájenou nadrobno
2 šálky nastrouhaného oranžového čedaru
1 polévkovou lžíci čerstvě nakrájeného koriandru
2 čajové lžičky koření na gril
Tequila El Jimador

To, že jsem napsal článek o plněných paprikách, mě donutilo uvažovat o další zelenině, kterou by šlo naplnit nějakou směsí. Když už jsem byl u těch paprik, napadlo mě podívat se po plněných chilli papričkách Jalapeños. A tady to je! Tito „bad boys“ jsou pálivě delikatesní.


Postup


Omyjte chilli papričky pod proudem studené vody, osušte papírovými utěrkami. U každé papričky odkrojte vršek, asi půl centimetru od konce stopky, nechte si je ale pro pozdější využití na přiklopení naplněných papriček.

Nožem nebo vykrajovačem (jádřinců) na jablka odstraňte semínka a žilky z papriček. Lehkým úderem na spodní stranu papriček se zbavte zbylých semínek a žilek, vyhoďte je a připravte si očistěné papričky.

Nadrobno nakrájenou slaninu restujte 3 až 4 minuty na pánvi až do chvíle, než začne být křupavá. Přidejte červenou cibuli a smažte, dokud nezměkne. Sundejte pánev z ohně, vysušte od přebytečného oleje a směs nechte vychladnout.

Smíchejte v misce směs slaniny a cibule, smetanového sýru, šťávy z limetky, jarní cibulky, čedaru, koriandru a koření na gril. Přidejte tequillu podle chuti a dobře promíchejte. Naplňte po okraj touto směsí všechny chilli papričky.

Na vršek každé chilli papričky nasaďte stopku, kterou jste na začátku odkrojili. Umístěte každou papričku do díry v prkénku na grilování chilli papriček. Pokud jsou moc malé, propíchněte je středem pomocí párátka tak, aby nepropadly dírou do grilu.

Připravte si gril na střední až vysokou teplotu. Umístěte prkénko s papričkami na gril a zavřete ho. Grilujte papričky 20 až 30 minut, dokud nezměknou, lehce se neopálí spodní strana a směs, kterou jsou naplněny, nebude horká a mazlavá. Sundejte z grilu a ihned podávejte, nejlépe s dobře vychlazenou tequilou.

Tipy a triky


Při nákupu papriček vybírejte ty, které jsou velké, dlouhé, pevné a které se ke konci zužují.


Při tvorbě směsi buďte kreativní. Slaninu nahraďte krabem (krabími tyčinkami), krevetami, tepelně upraveným mletým hovězím masem, vepřovým, grilovanými houbami nebo čímkoliv, co vás napadne!


Pomocí uzavíratelného sáčku naplňte papričky směsí pomocí principu cukrářského zdobicího sáčku. Naplňte uzavíratelný sáček, ustřihněte růžek a použijte jako cukrářský sáček.